ALGI YÖNETİMİ
Algı yönetimi; hedef kitlenin görüşlerini etkilemek için yapılan aktivitelerin tamamını içerir. Algıyı yönetmek iletişimi yönetmektir.
“Mantık ikna eder, ancak duygular motive eder.’’ Algıyı yönetebilmek için hedef kitlenin motive edilmesi ve onunla duygusal iletişim kurulması gerekir.
Algı yönetimi kimilerine göre hedef kitleleri kendi çıkarları doğrultusunda kandırmak ve onları kendi hedefleri doğrultusunda kullanacakları birer unsur haline getirmek amaçlı bir iletişim disiplini; kimilerine göre bir ürün, hizmet veya fikri satın alma konusunda birinci aşama olan ikna etme yolunda kullanılması gereken olmazsa olmaz tekniklerin bütünüdür.

Algıyı yönetmek iletişimi yönetmektir. İletişim, algıyı yönetmek, davranış biçimleri oluşturmak ve iş hedeflerine ulaşmak için bir araçtır.
Algı yönetimi ile sahip olduğumuz kurumsal görünüm güçlenir veya yayılır. Bu da bize hissedarlar karşısında kurum değerinin artması, tüketici bağlılığının sağlanması ve kriz dönemlerinde ‘’iyi niyet’’ ortamının daha çabuk sağlanmasının yolunu açar.
Algı yönetimi açısından en önemli konulardan birisi de teknolojidir. Değişen teknolojiyi anlamak algıyı yönetmek için çok önemlidir. Mesajın iletilmesini sağlamak için doğru iletişim kanallarının kullanılması gerekir.
Mesajların güvenilirliği, etkinliği ve geçerliliği, kritik öneme sahiptir. İnsanlar için ne söylendiğinden daha çok, nasıl söylendiği önemlidir. Algıyı yönetebilmek için tüketicinin motive edilmesi ve onunla duygusal iletişim kurulması gerekir. Bu iletişim, ana stratejileri etkileyecek bir faaliyet haline gelmelidir, yoksa bütün yapılan yatırımlar sokağa atılan para anlamına gelir.
Son yıllarda iletişim alanında kullanılan sihirli sözcük algı yönetimidir. Bazı alan uzmanlara göre, halkla ilişkiler literatüründe ‘halkla ilişkiler’ sözcüğü yerine ‘perception management’ yani algı yönetimi kullanılmaya başlanmıştır. Algı yönetimi her geçen gün iletişim alanında önemini arttırmaktadır.
Bu açıdan yapılan işin ismi ne olursa olsun, hedef kitlesi tarafından olumlu algılanmak isteyen, imajını ve itibarını güçlü tutmak isteyen bütün büyük şirketler hedef kitlesinin zihninde yer edecek, onların algılarını etkileyecek faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Çünkü insanlar gerçeklerden çok algılarına inanırlar.
Günümüzde reklamcılık, mesaj bombardımanı altındaki müşteriye ulaşmanın yollarını aramaktadır. Biz farkında olsakta olmasakta günlük yaşantımızda milyonlarca mesajı zihnimiz algılamaktadır. İşte bu mesaj kirliliğinin içinden sıyrılmanın yolunun duygulara ve algılara seslenmekten geçtiğinin birçok iletişim uzmanı ve reklamcı farkındadır ve bunu da kullanmaktadır. Algı yönetimi halkla ilişkiler mesleğinin psikolojik boyutunu oluşturmaktadır
Algı Yönetimi Eğitim İçeriği
- Algı nedir?
- Algı merkezlerimiz ve algı temsil sistemlerimiz nelerdir?
- Herkes neden farklı temsil sistemine sahiptir?
- Kişinin yoğunlukla hangi temsil sistemini kullandığını nasıl anlarız?
- Az kullandığımız temsil sistemlerimiz nasıl geliştirilebilir?
- İç dünya filtrelerimiz nelerdir ve neden hepimizin filtreleri farklıdır?
- Hepimizin farklı olan dünya modeli nasıl oluşuyor?
- Göz erişim ipuçlarıyla kişinin doğru mu, yalan mı söylediğini nasıl anlayabiliriz?
- Etkilenen değil etkileyen tarafta olmayı bilinç dışı boyutta nasıl kazanabiliriz?
- Etkili iletişimde uyum & ahenk ’in önemi. Nasıl uyum ve ahenk sağlarız?
- Uyum ve ahenkte beden dili, ses tonu, içerik ve nefesin önemi nedir?
- İletişimde dinlemenin önemi ve empatik dinleme( kişiye psikolojik oksijen verme).
- İletişimde geri yansıtmanın önemi.
- Kişilere koçluk ve önderlik etme.
- Güçlü soru, güçlü rica ve güçlü gözlem yapabilme.
- İkna etme de dili kullanma becerisi.
- İletişimde kullandığımız dilin önemi.
- Düşünce, duygu ve davranış yönetimi.
- İletişimde bilinç ve bilinç dışının önemi.
Bu eğitimde; algı yönetimi eğitiminde hem hedef kitlelerinize hem de çalışanlarınıza yönelik ne tür iletişim çabası sergileyeceğinizin ve bu iletişimi nasıl yöneteceğinizin farklı yol ve yöntemlerini öğreneceksiniz.