NEDEN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ALMALIYIZ?

 

NEDEN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ALMALIYIZ?

Şüphesiz ki her insan hayatının bir döneminde sorunlarla, zorluklarla, acılar ve üzüntülerle karşılaşır. Bu buzdağının görünen ve bilinen kısmıdır. Birde bilinmeyen lebiderya olan bilinçaltımız vardır. Genetik olarak atalardan aktarılan, doğduğumuz andan itibaren de anne babamız ve çevremiz tarafından durmadan tohum ekilen. Peki bu ekilen tohumların ne kadarı sağlıklı, ne kadarı sağlıksızdır? Biliyor muyuz? Hayır, bilmemizde imkansız. Bilmediğimiz ve çok önemli bir şey daha var ki davranışlar bilinçli olduğu kadar bilinçaltımız tarafından da gelir. Örneğin; bir anda bir şey yaparız ve deriz k, -bunu ben şu an neden yaptım yada çok iyiyken bir anda çok kötü hissedebiliriz. İşte tüm bunların cevabı bilinçaltındadır. Kısacası bilinçaltı bu kayıtlar, ekilen ve bizi olumsuz etkileyen bu tohumlar bilinç düzeyine çıkarılmadıkça, çocukken ekilen o kötü tohumlar ayıklanmadıkça ve tabi yaşanılan kötü duyguların enerjileri de değiştirilip, dönüştürülmedikçe kısacası rahatsız edici duygulardan arınmadığımız sürece sağlıklı bir ruha ve psikolojiye sahip olmamızda imkansız olacaktır.

 

Hayatın içerisinde gülmek, eğlenmek, mutlu ve huzurlu olmak nasıl normal ise ağlamak, üzülmek, öfkelenmek, korkmak, acı çekmek, yoğun stres yaşamakta bir o kadar normal. Duygular hiçbir zaman stabil olamaz, stabil olamadığı gibi yok da olamaz sadece ve sadece dönüşürler. Hissettiğimiz bu kötü duygular dolayısı ile yaşanılan bu zor süreçler normal hayatınızın işlevselliğini bozuyorsa, yaşam kalitemizi düşürüyorsa ve belli bir süredir de devam ediyorsa psikolojik rahatsızlık yaşıyorsunuz demektir. Psikolojik sorun yaşayan birisi bu sorununu çözmek istiyorsa bir psikologdan ya da psikolojik danışmandan yardım almalıdır. Bu desteği almanız, yaşadığınız psikolojik sorunları kontrol altına almanıza ve daha büyük rahatsızlıklara, hastalıklara dönmeden iyileşmenize yardımcı olacaktır.

Psikolog ya da psikolojik danışman deyince insanların aklına gelen düşünce genellikle şudur;  -Ben anlatacağım o dinleyecek ve sonrasında daha iyi olacağım veya bazıları bu görüşmeleri niteliksizleştirmek adına arkadaş sohbetiymiş gibi değerlendiriyor. Oysa ki psikolojik görüşme ve değerlendirme esnasında öncelikli olarak kişinin sorununun ne olduğu anlamak için kişi ve sorunu hakkında ayrıntılı değerlendirme yapılıp, sorunun ne olduğu anlaşıldıktan sonra atılacak adımlar, uygulanacak terapi yöntemi ve bu süreç hakkında danışan bilgilendirilir. Sonra ki aşama ise terapi aşamasıdır ki, burada da uygulanacak terapi yöntemine göre hareket edilir. Bilişsel Davranışçı Terapi ( BDT); Şema Terapi; Koçluk; Hipnoterapi; Neuro Linguistic Programming (NLP); Neuro Format, EFT; Enerji, Nefes, Kadim Şifa teknikleri, EMDR, vb benim kullanmış olduğum terapi yöntemlerimden bazılarıdır.

Toplumumuz da ne yazık ki yanlış bilinçlenmenin sonucunda bazı algılar kulaktan kulağa yayılmış ve buda kişilerde belirli yanlış kalıpların oluşmasına sebep olmuştur. Ör ‘’sen deli misin, niye psikolojik destek almalısın’’ gibi. Oysa ki psikolojik destek almak sizin deli olduğunuzdan ziyade farkındalık seviyenizin yüksek olduğunu, belirli bir bilinçlilik seviyesinin sizde var olduğunu gösterir. Hatta bana göre psikoterapi yardımı almak bir zayıflık göstergesi değil aksine özgüven ifadesidir çünkü burada kişinin kendi gücünü bulma arzusu devreye girmektedir. Bu adımı da ancak özgüvenli insanlar atarlar.

 

Hangi durumlarda psikolog ya da psikolojik danışman desteği almalıyız?

  • Gelecekle ilgili yoğun kaygı, karamsarlık ve umutsuzluk duygularının olması,
  • Sebebi belli olmayan duygusal ve ruhsal bir bıkkınlık veya çökkünlük,
  • İntihar etme ve ölümle ilgili düşüncelerin başlanması,
  • Bir aydan uzun süren bir uyku bozukluğu,
  • Evlilik, boşanma, iş değişikliği ve sosyal ilişkiler gibi konularda önemli bir karar aşamasında olup, bir türlü ne yapılacağına karar verilememesi,
  • Kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeye başlaması,
  • Kimsenin duymadığı seslerin duyulması, kimsenin görmediği görüntülerin görülmesi,
  • Önemli bir konuda başka birilerinin objektif fikirlerine ihtiyaç duyulması,
  • Kim olursa olsun, herhangi birinin ya da birilerinin sizi anlamasını ve yol göstermesini istemek,
  • Kontrol edilemeyen panik ve öfke krizlerinin olması,
  • Aşırı kilo alınması veya aşırı kilo kaybedilmesi,
  • Kişinin iç dünyasının, duygu ve düşüncelerinin karışık olması,
  • Sürekli yanlış tercihler yapılmaya başlanması,
  • Geçmişle ilgili tamamlanmamış veya çözümlenmemiş işlerin olması,
  • Aşırı alkol alınmaya ve bundan dolayı da sorunlar yaşanmaya başlandıysa,
  • Kendine güvenin düşük olması ve kendini geliştirme isteği,
  • Kişinin kendisini daha iyi tanımak istemesi, yapabilecekleri ve yapamayacakları hakkında daha iyi bilgi edinmek istemesi
  • Yaşam koçu gibi yol gösterecek birilerine ihtiyaç duyuluyorsa,
  • Kişinin iç dünyasında çok fazla duygu ve düşünce birikmişse, bunları birilerine anlatıp rahatlamak isteniyorsa, hiç vakit kaybetmeden en kısa sürede psikolojik destek alınması gerekmektedir.

Peki bu psikolog ya da Psikolojik danışmanlık desteği bize ne kazandırır?

  • Farkındalık düzeyinizi artırır.
  • Davranışlarınızı ve onlara etki eden nedenleri daha iyi anlamaya başlarsınız.
  • Kendinizi ve çevrenizi daha iyi tanırsınız.
  • Problemlerinizi daha iyi bir şekilde çözümleyebilip analiz edebilmeyi öğrenirsiniz.
  • İçerisinde bulunduğunuz problemle başa çıkma becerileriniz gelişeceği gibi daha kısa bir zaman diliminde bu problemin çözümüne yönelik adımlar atarak süreci kontrol altına alıp, başarıyla yönetebilirsiniz.
  • Psikolojik destek almak, özellikle beyin gelişimi açısından olumlu yönde etkiler sağlayarak, beynimizin frontal lobunu daha çok çalıştırmaktadır. Bu durum da yaşamsal süreçlerimizde farklı bakış açıları geliştirerek olayları çok daha farklı düşüncelerle ele alabilmemizi sağlar. Bu da beyninizde işleyen olumsuz sistemin değişmesine ve hayata daha objektif bakmanıza yardımcı olur.
  • Bununla birlikte psikolojik destek her insanın belirli dönemlerinde sağlıklı kararlar alabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir süreç haline gelebilir. Nasıl ki vücudunuzun daha sağlıklı ve formda görünmesi için spor yapıyorsanız ruh sağlığınızın daha sağlıklı ve zinde olması içinde psikolojik destek alabilir ve psikolojik danışmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu destek size yaşadığınız tüm psikolojik zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olacağı gibi kendinizi daha iyi anlamanıza, algılamanıza ve tanımanıza yardımcı olacak ve problem çözme yeteneklerinizi geliştirecektir.
  • Ayrıca her insan hayatının bir döneminde daha önceden sahip olduğu özgüvenini, cesaretini, kararlılığını veya kendini ifade etme yeteneğini de kaybedebilir. Psikolojik olarak alacağınız bu destek tüm bu kişisel becerilerinizi de tekrar geri kazandıracaktır.

Psikolojik destek hem önleyici hem de iyileştiricidir.

Hayatın içerisinde hepimizin sağlıklı kararlar alamadığımız, düşünemediğimiz hatta ne hissettiğimizi bile bilmediğimiz, kendi kendimize ya da çevremize psikolojik destek mi almalıyım dediğimiz süreçler olmuştur. Bu süreçlerden kimimiz kolayca sıyrılıp geçse de kimimiz içinse oldukça zor, ne yapılması ve nasıl davranılması gerektiği bilinmeyen bizlere hem ruhsal hem de fizyolojik olarak zararlarının çok büyük olduğu zorlu süreçler yaşanmaktadır.

Psikolojik destek hakkında ki yanlış algılardan uzak durun.

Ör; Bir seans gittim ve etkisini görmedim. Hayatımızda yaşadığımız sorunlar birden bire oluşmuyor ve bazı şeylerin birikimin sonucu ortaya çıkıyorsa aynı şekilde onların onarımı ve tedavisi de belli bir zaman ve belirli aşamaları gerektirmektedir.

Zaman içerisinde sürece uyum sağladığınız da problemleriniz ortadan kaybolacak ya da minimize edilecektir. Unutmayınız ki Psikolojik danışmanlık destek süreci, sizin sürece uyumunuz ve kararlığınıza göre şekil alır. Bazen hayatınızdaki olumlu değişimlere hızlı bir şekilde adapte olabilirken bazen bu süreç beklediğinizden çok daha fazla uzun sürebilir.

 

 

 

Nuran Özsöz                                                                                                                                  

Uzman Psikolojik Danışman

Profesyonel Koç & Eğitmen

 

Bir cevap yazın