Psikolojiye Dair

İçindekiler
Psikolojiye Dair
Psikolog Nedir ?
Bursa Psikolog
Nilüfer Psikolog
Psikolog ne yapar?
Hangi durumlarda psikoloğa gitmeliyim?
Hangi durumlarda terapi ( psikoterapi ) alınmalı?
Psikolog Seans Ücretleri
En İyi Psikolog Seçimi
Psikolog kaç seans sürer ve seans süresi kaç dakikadır?

Haberler 05.06.2023 10:19 | Son Güncelleme |Okunma Süresi  8  Dakika

Psikolog Nedir?

Bursa Psikolog, Nilüfer Psikolog

Psikolog; YKS sınavında (EA) eşit ağırlık puanıyla tercih yapıp, fen ve edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümüne yerleşmiş,  4 yıllık üniversite hayatının başarıyla tamamlayıp mezun olmuş kişidir.  Psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanır. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre  de adliye, okul, hastane, klinik ya da ordu gibi farklı alanlarda çalışabilir.

Psikolog ne yapar?

Psikolog, bireylerin davranış ve zihinsel süreçlerini, bilimsel tanım ve açıklamaları temel alarak, bireysel ve toplumsal tutum, davranış, düşünme ve duygu durumlarını inceler. Psikoloji (Ruh bilimi) iç güdüsel ve zihni inceleyen bir  bilim dalıdır.. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır.

Hangi durumlarda psikoloğa gitmeliyim?

Duygu, düşünce veya davranışta her zamankine göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa ve uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa mutlaka psikoloğa gidilmelidir.

Hangi durumlarda terapi ( psikoterapi ) alınmalı? Bursa da en iyi psikoterapist

Kişinin üstesinden gelemediği durumlarda hayat kalitesinde bozulmalar, aile ve sosyal ilişkilerinde zedelenmeler, iş performansında kötü yönde etkilenmeler… vb. durumlar olabilir. İşte bu durumlarda ruh sağlığımız için muhakkak profesyonel bir destek almalıyız.

Psikolog Seans Ücretleri

Bursa Psikolog randevu

Psikolog seans ücretleri değişiklik arz etmektedir. Güncel olarak fiyatlar şehirden şehire, psikolog dan psikoloğa  600 ile 3250  arasında değişmektedir.

En İyi Psikolog Seçimi

Terapi desteğini alacağınız kişinin uzman olması gerekir. Bununla birlikte aldığı terapi eğitimleri, uzmanlık alanları da sizin için çok önemli olmalıdır. Terapiye gitmeden önce telefonda size verdiği bilgiler ( süreç ve nasıl ilerleyeceği hakkında ) büyük önem arz etmektedir. Sesi, ilgisi, samimiyeti, anlaşıldığınızı hissetmeniz bunlar daha telefonda başlayacaktır. Referans çok önemlidir, hala günümüzde insanlar psikoloğa ya da psikiyatr e gittiğini ne yazık ki çevrelerinde gizlemektedirler. Bu nedenle de sosyal ortamda bu anlamda çok fazla yorum bulunmamaktadır. Tanıdık bir yakın referansı her zaman daha güvenilir olmaktadır.

Psikolog kaç seans sürer ve seans süresi kaç dakikadır?

Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa 3 ile 6 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır. Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer.

Psikolojik Danışman Nedir?

Psikologlar üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki psikoloji bölümünden mezun olurlar. Daha derin vakalarla ilgilenir, nevrozlar üzerinde yoğunlaşırlar. Psikolojik danışmanlar üniversitelerin eğitim fakültelerindeki Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olurlar.Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik eğitimini tamamladıktan sonra psikolojik danışman olarak görev alan uzmanlar; zorlu yaşam sorunları veya zihinsel sağlık problemlerine sahip kişilere profesyonel destek sunar. Danışan grupları, çocuk, yetişkin, aile ve çiftleri içerebilir.

Psikolojik danışmanın görevleri nedir?

Psikolojik danışman; danışanların kendini anlamasına, problemlerini çözmede gerçekçi kararlar almasına, çevresindeki imkanları tanımasına ve sahip olduğu kapasitesini kendisine uygun bir düzeyde geliştirmesine yardımcı olur. Bu işleri gerçekleştirirken profesyonel bir şekilde hareket eder.

Psikolojik danışmanlar psikolog olabilir mi?

Psikolojik Danışmanlar Klinik Psikolog Olabilirler mi? Bu sorunun cevabı nettir. Evet, olabilir, klinik psikoloji de yüksek lisans yapabilir ve klinik açarak çalışabilirsiniz.

PDR mezunu danışan alabilir mi?

Psikolojik danışmanlar; Özel Psikolojik Danışma Merkezlerinde, uzmanlıklarına göre Psikoterapist olarak görev alabilirler.

Psikiyatr kimdir ve ne yapar?

Psikiyatri uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitimin tamamlanması gerekir. Bu 6 yıllık eğitimin ardından 4 yıl süresince psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir. Ancak 10 yıllık temel eğitimin ardından psikiyatri uzmanı olunabilmektedir.

Psikiyatrist;

  • Hastanın şikâyetini ve tıbbi öyküsü hakkında ayrıntılı bilgi alarak,
  • Muayene bulguları ve tetkik sonuçlarına bağlı olarak hastalığın teşhis, tedavisi ve izlenmesi için verileri yorumlayan ve değerlendiren,
  • İlaç tedavisi ile birlikte hastalara psikoterapi uygulayan,
  • Gerektiğinde ilgili hekimlerle birlikte çalışan, hastanede yatan hastaların takibini ve kontrolünü yapan uzmandır..

Psikiyatr Seans Ücreti Nedir?

Psikiyatrist ücretleri 2023 yılında en düşük 650 ile 5500 arasında değişiklik göstermektedir. Psikolog ücretleri 2023 yılında 650 TL ile 3.250TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 3100 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 750 TL ile 3500 TL arasında değişmektedir.

Psikolojik bozukluklar ( hastalıklar )  nelerdir?

En yaygın karşılaşılan psikolojik hastalıklar arasında şunlar yer alır:

  • Obsesif-Kompulsif Bozukluk. …
  • Sosyal Fobi. …
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu. …
  • Panik Bozukluğu. …
  • Bipolar Bozukluk. …
  • Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu. …
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu.
  • Madde ve nikotin bağımlılığı

Kanser Hastalarında Psikolojik Bozukluklar

Kanser hastalarında en çok görülen psikolojik bozukluklar; depresyon ve kaygı bozukluğu oluyor. Kanser olduğunu öğrenen kişi tıpkı ölümle sonuçlanan kayıplarda ki gibi belli evrelerden geçiyor. İşte bu evreleri sağlıkla atlatamayan bireylerin depresyon ya da kaygı bozukluğuna yakalanmaması neredeyse imkansız diyebiliriz. Kanser hastalığının ölüm riski taşıması, başka birilerinin bakımına muhtaç olmak, beden görünüşünün bozulacağı düşüncesi, ağrı ya da acı çekme korkusu bunları tetikleyen en baş sebeplerdir. O nedenle Kanser hastalarının tüm bu süreçleri sağlıkla atlatabilmesi için terapi alması çok önemli olmaktadır.

Psikolog mu yoksa psikiyatrist mi?

Bu noktada, herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışan ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste yönlendirilir. Psikologlar, duygusal ve davranışsal sorunların nedenlerini araştırır ve çeşitli psikoterapi yöntemlerini kullanarak sorunun çözümünü sağlar.

Psikoloji ilaçla düzelir mi?

Her psikolojik problem ve problemi yaşayan birey için uygulanacak tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Psikolojik problemler için en çok tercih edilen tedavi yöntemi psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Psikoterapi ile iyileşebilecek rahatsızlıklarda öncelikle ilaçla tedavi olmamalıdır. Bu anlamda ilaçların yan etkilerini göz ardı etmemek gerekir.